maandag 10 april 2017

Bijzondere bibliotheekvondst!

 

Vorige week vonden we dit boekje bij de bibliotheek: Siebe wacht op een schat uit Afrika, geschreven door Mirjam Moree-Schipper. Het boek is zelfstandig te lezen vanaf 6 jaar (niveau van halverwege groep 3 - M3-, schat ik zo). Het is een erg mooi boek voor de periode waarin wij ons bevinden: Siebe's ouders gaan een kindje adopteren. Hij krijgt dus een broertje of zusje uit Zuid-Afrika, net als onze zoon. Het jongetje Siebe is dan wel zelf biologisch kind van zijn ouders, maar voor de rest is het verhaal bijna hetzelfde als dat van ons.


In het boek komt duidelijk naar voren dat je in de wachttijd leuke dingen kan doen, maar dat wachten soms ook moeilijk is en dat het heel lang duurt. Ook moeten de ouders van Siebe een map of een album maken, net zoals wij dat moesten (onze papieren, zoals wij meestal zeggen). Een ander thema is: iemand missen in je leven. Enig kind zijn, een broertje/ zusje missen. Het 'mooie' aan dit verhaal is dat het niet eindigt met de komst van het kindje. Het einde is nog open: op Gods tijd komt het kindje. Dat laatste is een terugkerend thema in het boek.

Details

Grappig is dat veel details hetzelfde zijn als bij ons. Zo gaat het gezin al eens naar Schiphol om te kijken hoe het vliegen in het werk gaat (hebben wij ook gedaan), maken ze een kamertje in orde (zijn wij ook mee bezig),  worden ze geconfronteerd met en praten ze over huidskleur (advies: even checken vooraf of dit afgestemd is op jouw kind - als het een bruine huidskleur heeft) en gaat het normale leven ondertussen ook gewoon door. Net als bij ons dus, zeg maar.


Het tweede deel heet: Siebe en Sim, broertjes voor altijd. Over dat boek kunnen we nog niets zeggen want dat hebben we nog niet gelezen. Toch bijzonder hoe we dat eerste deel zo op een goede tijd hebben gevonden! Heel herkenbaar allemaal en misschien een leuke tip voor andere gezinnen die op een tweede of derde kindje wachten.


5 opmerkingen:

 1. Hier gelezen en het andere deel hebben we zelf. Leuke boeken en snap voor jullie met extra lading. Sterkte met het wachten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier gelezen en het andere deel hebben we zelf. Leuke boeken en snap voor jullie met extra lading. Sterkte met het wachten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn zo'n vondst. Ik had ook een boekje over adoptie vd bibliotheek. Maar heb hem.maar snel weggestopt toen ik hem thuis door las. Zo'n verkeerde nadruk, dat wil ik m'n kinderen niet meegeven. Vind fijn als het een boekje met boodschap is en ze spelenderwijs leren, maar deze schrijver had denk ik een dikke duim. (Was ook niet christelijk)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,
   Ja dat klopt er zit veel verschil in de boeken. Soms verschilt het ook per gezin. Ik ken een prentenboek dat erg populair is maar toen ik het zelf eens in handen had was ik erg teleurgesteld omdat ze het steeds over ' echte ouders ' hadden. Iets wat wij juist vermijden. Toch zijn er veel adoptieouders die het wel een fijn boek vinden...

   Verwijderen